05 toukokuuta 2013

PIHASUUNNITELMAA

Alkuviikosta päätimme pihaurakoitsijan ja ensi viikolla pitäisi pihallakin tapahtua jotain. Urakoitsija tasaa pihan, tekee kaadot ja levittää mullat sekä tekee pensaille multakuopat. Sitten meille jää nurmikon kylvö sekä muut istutukset ja sokkelin vierustat.Aluksi mietin että teetätän pihasuunnitelman, mutta teinkin sen itse. Sokkelin vierustalle mustaa mursketta, kulkureitille ja autotallin eteen asfaltti. Liittymän viereen koristekirsikkapuu. Kulkureitin viereen ehkä perennaa. Pallohortensiaa ja liljoja tai jotain muuta. Niin ja kevääksi tulppaaneita ja krookuksia.


kuvat lainattu täältä
Naapureiden rajalle tulee isotuomipihlajaa, yhdelle rajalle se onkin jo istutettu viime kesänä. Pihan etelärajalle, tien viereen, haluan jotain matalaa alle metrin korkuista aitaa. Oisko ideoita? Oon miettinyt (kysynyt isosiskolta) siihen jotain angervoa. Ehkä valkoista. Eka idea oli laittaa valkoista kurtturuusua, mutta se kuulemma leviää niin nopeasti. Joten ei sitä. 


kuvat lainattu täältä
Ja tärkeimpään. Talon sivulle tulee tontin nurkaan tulee niitty sekä kolme syreeniä. Pari valkoista ja vaaleanpunainen, erikorkuisia ja eri aikaan kukkivia. Niityn rajaan nurmikosta kivillä, joita keräsin vappuna meidän pihalta talteen. Hieman kaareva reuna. Ja paaaljon erilaisia kukkia. Monivuotiset niittykukat kukkii vasta parin vuoden päästä istutuksesta, joten laitan sinne täksi kesäksi yksivuotisia kukkia. Ruiskaunokkia ja unikkoa jne.

kuvat lainattu täältä
Takapihalle lähelle tontin rajaa (olkkarin ikkunoiden kohdalle) pari omenapuuta ja päärynäpuu. Lähekkäin vähän niinkuin kolmionmuotoon. Toiselle puolen takapihaa puuvarasto sekä musta- ja punaherukka puskia. Kasvimaa tulee kolmen laatikon muodossa. Sinne mansikkaa, perunaa, raparperia yrttejä ym.

Siinäpä sitä onkin jo aikapaljon tekemistä. 

Kuvissa niittykukkia sekä syreenit.

6 kommenttia:

 1. Kiva lukea pihasuunnitelmista, kun itelläkin on se homma tänä kesänä edessä! Mekin on mietitty tuota isotuomipihlajaa aidaksi. En oo oikein puutarhaihminen, niin tuntuu vähän haastavalta miettiä noita pihajuttuja, mutta silti haluttas mahdollisimman pian jotain muuta ku hiekkaa tähän pihalle...:) Isotuomipihlajaa varmaan saa valmiiksi vähän korkeempana, mut mitenkähän kalliiksi se tulee, kun aitataimiksi sitä tarvii aika paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu,en myöskään pahemmin ymmärrä puutarhajutuista mitään, mut sit netistä löytää aikapaljon ja sit siskoilta ja äitiltä lisävinkkiä ;). Ja sit tähän innostuu :D :D. Ei malttas enää katella tuota suurta hiekkalaatikkoa :/.

   Ne korkeammat taimet tosiaan maksaa aikapaljon enemmän. Meillä naapuri istutti jo viime vuonna yhdelle rajalle tuota isotuomipihlajaa niin laitetaan sit sitä samaa muihinkin naapureiden rajoille. Otan ihan sitä halvinta aitataimea (menee 3taimea metrille). Muuten tulee aika kalliiksi kaikki pensaat ja puut :).

   Poista
 2. kuulostaapas ja näyttääpäs suunnitelma kivalta!:) Onko minkä hintaista tuollaisen pihaurakoitsijan palkkaus ja jos suunnitelmankin teettäisi sillä? Meillä vanha talo ja vanha piha, jota todellakin teksis mieli uudistaa, mutta itsellä ei kyllä aika ja taidot riitä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)). Tällainen amatöörin tekemä suunnitelma, joka ei oo tähän mennessä ymmärtänyt pihahommista mitään. Kyllä kitkeminen ja kasvimaan istutus on tuttua puuhaa mut siihen se on jäänyt :D.

   Meille urakoitsija tulee tuntihinnalla, eli konetuntien mukaan. Ja tosiaan hän vain tasaa tontin, levittää mullat ja tekee pohjat asfaltin alle. Sit mullat tulee hänen firmaltaan ja ne tulee m3 hinnan mukaan. Kaikki muut hommat jää meille itelle. Eli sokkelin vierustojen teko, pensaiden ym taimien osto ja istutus, nurmikon kylvö jne.

   Meiän pihaurakoitsija ei varmaan edes osaa tehä pihasuunnitelmia, nimittäin hän on "konekuski". Niin en osaa sanoa paljon tuollainen koko kokonaisuus maksaisi. Suosittelen pyytämään tarjousta firmalta jolle kuuluis nuo kaikki palvelut. Siihenhän kuuluu aina tonttikäynti jne.

   Poista
 3. Mikäli et olisi kertonut itse suunnittelevasi pihaa, olisin takuuvarmasi veikannut sitä ammattilaisen tekemäksi. Ihana suunnitelma, nyt toteuttamaan. Peukut vaan multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eisku ihanasta kommentista! Nimittäin tähän asti mua ei oo pihahommat kiinnostanut pätkäkään ja nyt ihan tohkeissaan etin netistä tietoa :). Just tulin pihalta, sokkelin vierustat on nyt mustaa mursketta vaille valmiit ;). ei tarvii kuntosalille lähteä :D

   Poista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.