17 tammikuuta 2019

VINKKEJÄ RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISEEN


Villa H, vinkit ruokahävikin vähentämiseen, ruokailutila, sisustus
 
Olen aiemmin kirjoittanutkin muutamaan otteeseen ettei meillä tule juuri lainkaan ruokahävikkiä. Tänä vuonna ajattelin pistää hieman paremmaksi ja saada ruokahävikin lähelle 0. Mitkä on minun vinkkini ruokahävikin vähentämisessä?
 
Villa H, ruokahävikki, ruokailutila, sisustaminen
 

Pakastaminen


Ensimmäinen vinkkini on pakastaminen. Emme syö esimerkiksi leipää päivittäin. Siksi pakastan leipäpaketin heti ostettua. Syömme leipää silloin kun se tuoreena ostetaan ja loput laitan pakkaseen. Samoin jos ostan pari pakettia jauhelihaa, laitan toisen suoraan pakkaseen ja toisen käytän muutaman päivän sisällä.

Laatikkoruokia tehdessä laitan myös osan suoraan pakkaseen lasisiin annosrasioihin joita mieheni on helppo ottaa töihin evääksi. Ruokaa jota ei voi pakastaa, tehdään vain sen verran mitä syödään siltä istumalta tai sitten niin, että sitä riittää seuraavaksi päiväksi töihin.

Villa H, ruokailutila, formakami valaisin, Jonathan Adler Dora Maar

Osta vain sitä mitä syöt


Osta vain sitä mitä syöt, ei heräteostoksia ruokakaupassakaan. Meillä ennen hävikkiin meni oikeastaan vain ja ainoastaan salaattitarpeita. Joten nykyään en osta oikeastaan koskaan salaattia, kurkkua tai tomaattia jne. Silloin tällöin ostan ruuaksi valmiin salaatin, näin annos tulee syötyä kerralla ja jääkaappiin ei jää mitään pilaantumaan. Tai jos haluan tehdä ruokaisan salaatin ruuaksi, ostan tarpeita sen verran mitä menee kerralla. Me syömme kasviksia sitäkin enemmän, koska ne säilyvät niin paljon paremmin.
 
Villa H, tiilerin takka,
 

Puhdas ja siisti jääkaappi


Kun kaikella on oma paikkansa jääkaapissa, niin silloin sieltä näkee yhdellä silmäyksellä mikä on loppu ja mikä ei. Siivosin juuri jääkaapin ja rakastan sitä näkyä kuin jääkaappi on vain puolillaan täynnä ja hyllyt kiiltää. Mitä meiltä sitten yleensä jääkaapista löytyy?

Perunoita, porkkanoita, bataattia, maitoa, kauramaitoa, juusto, voi, hillopurkki, tomaattimurskaa, ananasta, tonnikalaa, suolakurkkuja, päärynöitä, kermaa, kokista, sitruunoita, appelsiineja, banaaneja, juustoraastetta, ketsuppia, majoneesia, sinappia, kananmunia, kaurajogurttia ja muutama purkkijogurtti sekä inkiväärimehua.
 
Villa H, ruokailutilan sisustus, tolix tuolit, formakami, sisustaminen
 

Kuiva-ainekaappiin vain tarvittavat


Kuiva-aineisiin soveltuu pitkälti samat jutut kuin jääkaapin sisältööm. Kun on siistit, puhtaat ja järjestyksessä olevat hyllyt (eikä tavaraa pursuava kaappi), niin kaapista löytää tarvittavat aineet paremmin. Älä osta mitään turhaa, vain sitä mitä syöt ja tarvitset ruuan laittoon tai leivontaan. Erikoiset jutut jäävät aina käyttämättä. On myös järkevämpää välillä ostaa ne valmiit pullat kuin leipoa itse.

  
Villa H, ruokahävikin vähentäminen, vinkit, kodin sisustus


Minulla ei ole nimittäin varaa laittaa rahaa roskiin ja sitä paitsi keksin rahalle muutakin menoa kuin hävikki ja se mikä tärkeintä, luonto kiittää.
 
 
  Seuraa Villa H: 
 
 
 
4 kommenttia:

 1. Meillä on myös vastaavilla konsteilla ruokahävikki hyvin lähellä nollaa. Sanoisin, että se on hyvin helppoa aikuistaloudessa, koska aikuinen normaalisti syö kaiken, mitä on kokannut. Lasten kanssa taas sanoisin kokemuksen syvällä rintaäänellä, että kyseessä on mission impossible. Pienten lasten kanssa osa ruoasta kaavitaan pois lattioilta ja lapsen eri ruumiinosista, isommat taas ilmoittavat kaikkeen "taas tätä" "yäk en syö" "koulussa oli tätä samaa" jne jne ja lautaselle vaan kertakaikkiaan jää ruokaa, jota kukaan ei koskaan tule syömään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, lasten kanssa eri. Mutta olen todella tarkka ruuassa myös lasten kanssa. Meillä on paljon eri ikäisiä lapsia yökylässä ja JOKAINEN syö lautasensa tyhjäksi. Otetaan sen verran mitä syödään. Ennemmin vähän kerralla ja useasti lisää. Syötän välillä myös viisi vuotiaita että lautanen tyhjenee :). Vaikka olen näin tiukkis ruuan kanssa niin silti meille halutaan aina tulla yökylään. Ja koululaiset varsinkin ei todellakaan saa jättää sit on syömättä jos ei kelpaa... Pienissä voi välillä joustaa, heh.

   Poista
 2. Tosi hyviä vinkkejä! Meillä kanssa salaatit on se pahin hävikin aiheuttaja, muuten tulee käytettyä samoja konsteja, joista pakastin ehkä eniten käytetty. Meillä leivät kanssa lähes poikkeuksetta kierrätetään pakastimen kautta, jolloin tulee kaikki syötyä. :)

  Ihanaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehtiin just eilen aamuruuaksi salaattia kun siskoni oli yökylässä. Käytiin perjantaina ostamassa just sen verran tarpeita kuin me neljä syötiin. Muuten ne kyllä meinaa pilaantua jääkaappiin. Leipä on myös mun mielestä parempaa kun sen kierrättää pakastimesta leivänpaahtimen kautta lautaselle kuin että se olisi monta päivää leipäpussissa pöydällä.

   Kiitos Jenni ja samoin sinne ♥

   Poista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.