15 maaliskuuta 2018

TOIMIVA KIERRÄTYS PIENESSÄ KAAPPITILASSA

valkoinen keittiö
 
Nyt tulee kuulkaas juttua niinkin inspiroivasta ja kauniista asiasta kuin jäte. Miten kierrätyksen saa toimimaan kun kaikki keräysastiat pitää saada mahtumaan 60 cm roskiskaappiin keittiössä? Ja kierrätysastioita tarvitsee niin muoville, lasille, kartongille, metallille kuin seka- ja biojätteelle. Mun mielestä helposti, kun vain vähän järjestelee. Onneksi nykyään kierrätyspisteitä on niin monessa paikkaa ja vähän joka kulmalla, ainakin näin kaupungissa asuvana, niin jätteiden vienti on helppoa.


 
kierrätyspiste kodinhoitohuoneessa
 
Innostuin kierrättämisestä entistä enemmän Etelä-Korean matkan jälkeen, noin kaksi vuotta sitten. Olin nimittäin pikkusen kade siskolleni, kun heillä ei tullut sekajätettä lähes ollenkaan ja kierrättäminen oli niin vaivatonta ja pitkälle vietyä. Siis muovitkin lajiteltiin kahteen eri laatikkoon, ohutmuovi toiseen ja loput muovit toiseen. Kerran viikossa (muistaakseni vuorokaudeksi) kerrostalon eteen tuli kierrätysastiat minne vietiin kotona valmiiksi lajiteltu jäte. (Bioastia ja sekajäteastia oli pihalla pysyvästi.)
 
toimiva keirrätys pienessä kaappitilassa
 
Niinpä harmittelin kun silloin ei vielä Suomessa ollut muovinkierrätystä. Tulihan se muovinkierrätys Suomeenkin sitten. Samaan aikaan pyysin naapureita mukaan biokimppaan ja otettiin neljän naapuriperheen kanssa yhteinen bioastia meidän pihalle. Joten nykyään meillä ei tule sekajätettä lähes ollenkaan. Meillä on sekajätteen tyhjennys kahden kuukauden välein ja astia on silloinkin ehkä korkeintaan puolillaan. Meillä on siis sellainen pieni jäteastia.
 
60 cm roskiskaappi
 
Keittiön roskiskaapissa on kolme muovilaatikkoa, joihin laitetaan palava kartonki, sekajäte ja biojäte. Vieressä on sanomalehdistä taiteltuja biopusseja varastossa sekä muovijätteelle pussi. Yläpuolella hyllyllä on laatikko, jonne kerään lasin ja metallin. Näitten lisäksi eteisen kaapissa on pattereille pieni pussi ja kodinhoitohuoneessa loput kierrätettävät. Kuten lehtikori sekä kodinhoitohuoneen vetolaatikossa pullot pussissa, ehjät vaatteet, jotka menevät kierrätyslaatikkoon ja kierrätettävät vaatteet, jotka vien kauppoihin.
 
villah, keittiö, koti, sisustus, valkoinen keittiö, muuto e27 valaisin


Ajan lähes päivittäin kaupan ohi jonka pihalla on kaikki kierrätysastiat, joten meillä kierrättäminen on helppoa ja näin ollen tulee vietyä jätteet monta kertaa viikossa kierrätyspisteelle. Eniten tulee muovijätettä, jota saatan viedä kaksi kertaa viikossa ja joskus tonnikalaa käyttäessä haluan viedä tyhjän purkin viimeistään seuraavana päivänä pois kotoa haisemasta.


 
Follow me on:
 
 
2 kommenttia:

 1. Jätteen lajitteluhan ON inspiroivaa :-) Mulle vaan ei ole selvinnyt miten hyvin muovit pitäisi pestä ennen kierrätyspisteeseen viemistä. Jotta saa shampoopullon kunnolla huuhdeltua menee ihan julmasti vettä ja ruokaöljypulloa ei edes sais vain huuhtomalla puhtaaksi. Kuinka hyvin sä putsaat muovipakkaukset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :D. Minä huuhtelen ne, koska eihän siinä ole järkeä tuhlata vettä. Jos on esim. muovinen oliiviöljypullo niin laitan sen poltettavaan jätteeseen (meillä siis sekajäte menee polttoon), en ala sellaisia pesemään ollenkaan. Shampoo purnukoita tulee onneksi harvoin ja nehän voi pestä samalla kun on suihkussa. Tai sitten laittaa tosiaan sinne sekajätteeseen.

   Täältä löytyy muuten lisätietoa:

   http://www.uusiomuovi.fi/fin/kuluttajalle/usein_kysyttya_kierratyksesta/

   Ja lainattu teksti:
   "Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi olla ympäristön kannalta parempi, että pakkaus pistetään sekajätteeseen. Jos pakkauksen sisältö on helposti pilaantuva, puhdistaminen on tietysti tärkeämpää kuin se, että pakkaukseen jää esimerkiksi pesuainetta."

   Poista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.