04 lokakuuta 2023

SLOW INTERIOR -ILMIÖ

 


Nyt pinnalla on slow interior – hidas sisustaminen -ilmiö ja ai että miten tykkään. Tämä on juuri sitä mikä on juuri minua ja lähellä sydäntä. Olen lapsuudessa kasvanut siihen, että ne mitkä kalusteet kotiin hankitaan, niitä vaalitaan ja tarvittaessa kunnostetaan ja hankinnat tehdään, sillä perusteella että ne kestävät sukupolvelta toiselle. Ja mitä hankitaan, siitä pidetään huolta.

Hidas sisustaminen on tullut vaihtoehdoksi nopeasti vaihtuville trendeille ja kuluttamiselle. Ostetaan pikaisella johtopäätöksellä uutta ja sitten siihen jo hetken päästä kyllästytään ja ollaan taas ostamassa uutta. Eli pyritään harkittuun ja aikaa kestävään kuluttamiseen. Näin myös vastuullisempaa ja kestäväpää sisustusta ja hitaampaa elämäntapaa. Kestävistä materiaaleista tehdyt kalusteet kestävät vuosia, kun niitä voi huoltaa ja korjata. 

 


Meillä tätä kotia on sisustettu varmaan kymmenen vuotta, pikkuhiljaa hankittu mieleistä. Toki niitä virheostoksia mahtuu ja alkuun hommasin mm. väliaikaisia valaisimia esimerkiksi Ikeasta mitä en enää tekisi. Jos mahdollista niin nyt olisin ennemmin hetken ilman mitään ja sitten hankkisin kerralla sen mistä haaveilee. Ja tottahan toki varmasti jokainen on tehnyt vuosien varrella heräteostoksia ja niitä virhehankintoja, mutta se että pyrkii kestävimpiin ja harkituimpiin hankintoihin vaikkapa sitten nyt jatkossa on hyvä muutos.

 


Miten saa sitten muutosta kotiin, jos sitä kaipaa?

Mun sisustusvinkit: Karsi sisustusta, järjestele kotia ja kaappeja, tee uusia asetelmia, vaihda tyynyjä huoneesta toiseen, vaihda järjestystä, vaihda taulujen paikkoja, vaihda valaisimien paikkoja ja maalaa seiniä esimerkiksi. Monta sisustusmuutosta mihin ei tarvitse hankkia mitään uutta, paitsi maalia, jos alkaa maalaamaan seiniä. Seiniä maalaamalla saa vaihdettua koko kodin tunnelman.

Meillä on kaapissa kynttilöitä, maljakoita, muutama tyynynpäällinen ja viltti, joita vaihtamalla saa uutta ilmettä kotiin. Joskus kaivattua muutosta saa jo käymällä ulkoa uudet kukat maljakkoon. Ja viime aikoina olen myös vaihdellut valaisinten paikkoja huoneesta toiseen, mitään uutta en hankkinut, mutta kuuteen tilaan sain muutosta parempaan.

 


Yleensä kun haluan jotain muutosta kotiin, vaihdan vain asetelmia olohuoneen sivutasolla ja sohvapöydällä. Meillä on mieleiset sohvatyynyt olleet jo varmasti yli 7 vuotta käytössä, välillä ne ovat sohvalla ja välillä makuuhuoneessa sängyllä. Kun tietää oman tyylinsä niin sisustus pysyy vuosia samana, sitä voi sitten maustaa näillä pienillä muutoksilla. Viikonloppuna vaihdoin A:n huoneessa sängyn paikkaa ja näin tuli lisää leikkitilaa ja muutosta lastenhuoneeseen.

 


Entä jos jotain uutta on hankinnassa?

Anna hankinnoille aikaa, harkitse ostosta pitkään ja säästä tarvittaessa, että saat juuri sitä mitä haluat ja valitse materiaali, jota voi huoltaa, korjata tai vaikkapa maalata. Ja mieti myös mielessä: tarvitsenko tätä oikeasti? Onko tämä hankinta ajaton ja itselle merkityksellinen? Näin välttyy heräteostoksilta. 

Minä hankin ensimmäisen sohvan ja ruokapöydän noin 11 vuotta sitten. No silloin en vielä kauheasti esimerkiksi sohvan laaduista ymmärtänyt mitään, niin eihän se kestänyt edes kymmentä vuotta. Nyt neljä vuotta sitten ostettu toinen sohva on edelleen mieleinen ja kuin uusi. Ruokapöytä on taas minun mielestäni ehkä hitusen liian suuri mittasuhteiltaan meille ja olen pohtinut jo monta vuotta pöydän vaihtamista. Koska nykyinen pöytä on puuta ja hyvässä kunnossa, sen saa varmasti kierrätettyä uuteen kotiin. Olen pohtinut uutta pöytää monta vuotta, muotoa, materiaalia ja väriä, jotta tulisi kerralla sellainen, josta tykkää seuraavat kymmenet vuodet ja ei mene lapsiperheessä heti pilalle. Meillä keittiönpöydällä väritetään, maalataan ja askarrellaan.

 


Hankin vuosia sitten keinokuituiset hattaramatot kotiimme, kerran olen ne pesettänyt pesulassa, mutta nyt toinen matto oli aivan koiran oksennuksessa enkä saanut sitä itse pestyä pois, niin leikkasin osan matosta roskiin ja osan sain vielä käyttöön. Mutta ostanko enää keinokuituisia nukkamattoja? En todellakaan, sillä olen huomannut luonnonmateriaalisten mattojen kestävän parhaiten koirakodissa. Ja se harmittaa, kun ei enää saa mattoja puhtaaksi, mutta toisaalta, eihän ne kestä ikuisuuksia. Välillä täytyy hommata uusia.

 


Somessa viime vuosina on ollut pinnalla se, että kaikki uusi viehättää ja siellä näkee sitä, miten huonekaluja vaihdetaan uusiin lyhyessäkin ajassa. Joten ihana jos slow interior -ilmiö kasvaa. Kertakäyttökulttuuri on jo niin last season vai mitä?

 

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin

2 kommenttia:

 1. Ilmiö on todella toivottava, jes! Itse en ole koskaan ollut trendien perään, niin hauskaa vaihtelua kerrankin olla niissä kiinni:) Oikeasti laadukkaat huonekalut ovat kalliita, mutta kestäväthän sitten pitkään, kuten kirjoititkin. Ymmärrän kyllä hyvin senkin, että aina ei vain ole mahdollisuutta säästää ja käyttää tuhansia euroja esim. nahkasohvaan, vaikka miten tahtoisi suosia kestävää. Toisaalta kun rahaa on vähän, ei ehkä tule hankittua niin paljon tarpeetonta muutenkaan.

  Me ostettiin monet nykyisistä huonekaluistamme 15 vuotta sitten, ja edelleen ovat uudenveroisia - onneksi, koska kurjinta olisi ollut käyttää paljon rahaa ja joutua sitten pettymään laatuun. Meillä näyttää hyvin samalta sen vuoksi aina, mutta koska meille riittää tuo mainitsemasi järjestyksen vaihto ja piensisustusesineiden kierrätys, niin vähän tulee kumminkin vaihtelua. Ja jotenkin on ainakin nyt sellainen elämänvaihekin, että ihan hyvä, kun on jotain samana pysyvää. Aurinkoisia syyspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin ja sama, olen aina sisustanut siten mistä tykkään, eli ei trendikkäästi :). Mutta se onkin se juttu, että kun koti on omannäköinen niin siellä viihtyy vähän liiankin hyvin ;). No sepä se, ja varsinkin ihan ensimmäiset huonekaluostokset ei välttämättä mene ihan putkeen kun on aivan ulkona millaiset kestää ja mikä on hyvä materiaali jne, ainakaan minä en tiennyt mistään mitään :D.

   Meillä seinät on vaihtaneet sävyä ja välillä vaihdan tauluja, maalaan itse ja olen teetättänyt omista valokuvista, niin tulee uutta ilmettä. Ja itsehän sitä piristystä aina kotiin kaipaa. Kiitos ja samoin sinne!

   -heini-

   ps. en pääse kirjatuu kommentteihin

   Poista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.