06 syyskuuta 2023

MITÄ KAIKKEA OLEN PUUTARHAAN ISTUTTANUT?


Mitä kaikkea olen puutarhaan istuttanut? Olen lähes joka kesä tehnyt istutuksia ja muutoksia puutarhaan, mutta nyt hommattiin robottiruohonleikkuri niin ei niin vaan enää muutoksia pihamaalle tehdä. Teen koosteen mitä kaikkea meidän pihallamme kasvaa ja mikä kukkii milloinkin. Meillä ei ole ollut mitään pihasuunnitelmaa, vaan olen istuttanut sellaisia kasveja mistä tykkään ja välillä vaihdellut puskia ja puita paikasta toiseen.

 

 

ETUPIHA:

Etupihalla on kaksi kukkapenkkiä sekä puita. Pensasaitana eturajalla on norjan angervo, joka kukkii alkukesästä upeana.

 Keväällä etupihan pionipenkissä kukkii tulppaanit ja niitä pitäisi nyt syksyllä laittaa lisää kaikkiin kukkapenkkeihin. Sen jälkeen kukkii pionit ja juhannusruusu. Toisessa kukkapenkissä on siis pelkästään pioneita ja toisessa kukkapenkissä on juhannusruusua sekä vaaleanpunaistaruusua ja yksi syreeni, josta taitaa tulla pensas.

 


Pensasaidan vierelle olen istuttanut syreeneitä. Kuistin edessä on 3 pihasyreeniä ja sitten tontin reunassa kaksi moskovan kaunotar -syreeniä, sekä kaksi syreenipensasta, jotka on alun perin ollut rungollisia puita, mutta jalostus kohdasta puu on kuollut. Syreeneissä on niin upeat kukat ja miten huumaava tuoksu. Syreenit kukkivat myös alkukesästä ja toisinaan pihasyreenit vielä näin syksyllä uudestaan.

Etupihalle halaisin ruusujen kanssa samaan kukkapenkkiin villanukkajäkälää. Olisi sitten jotain kukkivaa myös loppukesästä.

 


TAKAPIHA:

Pensasaitana on isotuomipihlaja. Toisella puolen tonttia on kaksi mustaherukkaa, valkoherukka ja kaksi punaherukkaa. Niiden lähettyvillä on karhunvatukkaa ja kukkapenkki, missä alkukesästä kukkii punaiset unikot ja loppukesästä kultapiisku. Samassa kukkapenkissä on yksi syyshortensia sekä pensasmustikoita.

 Terassin ja trampoliinin väliin olen istuttanut valkoisia syreenipensaita. Terassin toisella sivulla on loistojasmike ja taas toiselle sivulla pallohortensia. Takapihalla on vielä kaksi syyshortensiaa pallohortensian lähettyvillä. Syreenit ja loistojasmike kukkii alku- ja keskikesällä ja sitten taas syys- ja pallohortensia loppukesästä pitkälle syksyyn.

 


Talon kulmalla, lasitetun terassin lähettyvillä, kasvaa valkoinen syreeni. Tässä oli tähän kesään asti moskovan kaunotar -syreeni, mutta koska yksi puu kuoli talven aikana, siirsin tässä olleen puun etupihalle ja ostin tähän valkoisen syreenin.


 

Avoterassilla ruukuissa on ollut tänä kesänä daalioita sekä pihasyreeni, jonka istutan talveksi johonkin kukkapenkkiin. Sellaisia istutuksia, paljon valkoisia ja vaaleanpunaisia kukkia.

 

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.