05 elokuuta 2018

KULUTUSKÄYTTÄYTYMINEN

kulutuskäyttäytyminen, ajatuksia, villa h
 
Olen pohtinut viime päivinä millainen kuluttaja olen. 1.8 oli maailman ylikulutuspäivä ja Suomessa tämä päivä oli jo aiemmin huhtikuussa, hui kuulostaa pahalta! Luin karjalaisesta jutun ”asenteen ja kulutuksen on pakko muuttua” ja se laittoi kyllä ajattelemaan ja pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistä. Mitä voisin tehdä vielä paremmin? Omilla valinnoilla kulutukseen voi vaikuttaa kumminkin jonkun verran. Muun muassa ensimmäisenä tuli minulla mieleen kierrättäminen, ruokahävikki, autoilu, shoppailu, sähkö...
 
kodinhoitohuone, villa h, kierrätys, lajittelu
 
 
Olen oppinut lajittelun jo lapsuuden kodissani ja meillä lajitellaan kaikki mikä taitaa olla mahdollista: biojäte, lasi, metalli, patterit, muovi, pahvi, paperi ja pullot, tekstiilijäte, rikkonaiset laitteet jne. Miten muovijätettä voisi vähentää vielä enemmän? Meillä muovia kertyy nimittäin roskista eniten. Sitä on lihapakkauksissa, hedelmissä, vihanneksissa… jogurttipurkeissa, joka paikassa.

Villa H, keittiö, ruokahävikki, ruuanlaitto
 
 
Meillä on aina ollut se käytäntö, ettei ruokahävikkiä saa tulla.  Me molemmat olemme olleet kaupan alalla ja siellä jos missään näki hävikin määrän. Ja sitä ei meillä saa mielellään tulla. Laitan ruokaa aina sen verran, että se syödään kerralla tai sitten suuremman satsin kerralla josta pakataan evääksi seuraavalle päivälle ja loput pakastetaan eväsrasioissa. Sieltä on sitten helppo napata töihin mukaan valmis ruoka-annos. Kaupasta ostetaan  vain sen verran kun tarvitaan tai sitten pakastetaan heti.  Meillä ei ole esim. salaattitarpeita useinkaan jääkaapissa koska salaattia ei tule usein tehtyä.  Vihannekset kestävät paremmin ja niitä syömme päivittäin. Esimerkiksi leivät meillä säilytetään pakkasessa, koska ei meillä leipää syödä edes päivittäin. Näin ei pääse leivät unohtumaan ja homehtumaan kaapinpohjalle.
 
Villa h, oma tyyli, pukeutuminen, eteinen

 
Niin vaatekaupoille kuin ruokakaupoille otan omat kassit mukaan. Minulla on ruokakauppaan mennessä saadut kestokassit mukana (ei mulla tulisi muuten ostettua noita kasseja) ja käsilaukussani on taiteltuna Marimekon kangaspussi valmiina vaikkapa vaateostoksille. Hedelmät ja tuoreet vihannekset ostan ilman pussia. Ne punnitushintalaput voi laittaa jonkun muun tuotteen kylkeen.

Villa H, Lissabon
 
 
Meidän taloudessa on kaksi autoa ja siitä ei voi tinkiä, koska meillä ei onnistu töihin meno julkisilla, joten auto on välttämätön meille molemmille. Yhdistän aina työajot samalle päivälle ja käyn samalla kertaa hoitamassa kaikki hoidettavat asiat kuin ruokakaupassa käynnit. Yritän välttää turhaa ajelua.

Villa H, terassi, auringonlasku,
 
Sähkönkäyttö. Sitä säästän ihan huomaamatta.  Mieheni monesti huomauttaa kun työskentelen pimeässä, en nimittäin muista laittaa valoja päälle, vaan istun pimeässä tietokoneen tai kännykän valossa tai hämärän tullessa tihrustan kirjaa pimeässä kunnes mieheni tulee ja laittaa valot päälle ja huomauttaa pimeässä lukemisesta. Sammutan tietysti myös valot aina kun poistun huoneesta. Meillä on talvisin sähkölämmitys säädetty pienemmälle ja lämmitämme lähes päivittäin takkaa.
Villa H, koirat, sisustus, olohuone, koti, chihuahua, koirat
 
En kiertele kaupoilla vain katselemassa. Jos menen shoppailemaan, niin menen siksi että etsin/ tarvitsen jotakin. Shoppaileminen on muutenkin niin väsyttävää ja kamalaa sekä saattaisi tehdä vain turhia heräteostoksia.  Ennemmin käyn ulkoilemassa koirien kanssa kun kiertelen kaupungilla tai istun kahvilassa.

Klassinen sisutus, koti, olohuone, stingray, pholc tage
Vaatteissa pyrin satsaamaan laatuun kuten myös sisustuksessa. Sellaisiin jotka kestävät monia vuosia/ vuosikymmeniä ja joihin ei heti kyllästy. Harmittaa nimittäin kun on ostanut mieleisen vaatteen vaikkapa ketjuliikkeestä ja parin käyttökerran jälkeen on nuhjaantunut vaate käsissä. Olen kyllä todella tarkka vaatehuollossa jotta vaatteeni kestäisivät vielä pidempään hyvänä. Pesen todella paljon vaatteita hellävaraisella villapesuohjelmalla, silitän lähes kaikki vaatteet ja pesen vain kun ne ovat likaisia. Vaatekaapissa on toinen puoli kerran pidetyille vaatteille mitä voi vielä käyttää ennen kuin laittaa pesuun.

Villa H, banaaniletut, välipala,
Olen yrittänyt vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvisruokaa. Meillä syödään nimittäin pääsääntöisesti punaista lihaa ja välillä kanaa. Nyt olen pyrkinyt tekemään useammin lihatonta ruokaa eli meillä se tarkoittaa kasvissosekeittoa, riisipuuroa tai jotain muuta puuroa, pinaattikeittoa tai tomaattikeittoa. Siinä mun kasvisruoka osaaminen. Tässä pitäisi kyllä petrata.
Villa H, terassi, chihuahua, koirat, koiran elämää
 
Täydelliseksi näissä asioissa ei voi tulla, mutta aina voi parantaa. Onko teillä vinkkejä tähän aiheeseen? Tai vaikkapa hyviä ruokavinkkejä keskinkertaiselle kokkaajalle?
 


 
Seuraa Villa H: 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Oon myös itse yrittänyt lisätä kasvisruokien syömistä. Puolivalmiista ruuista tykkään pakasteesta falafel-pyöryköistä, niiden kanssa paahdan vihanneksia uunissa tai teen salattia. Quorn-suikaleet toimii myös hyvin wokissa, maku muistuttaa yllättävän paljon kanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkeistä! Meillä onkin usein uunikasviksia, ne on niin parhaita! Ja pitääkin ostaa noita pyöryköitä ja testata.

   Poista
 2. Aloittelevalle kasvisruokien testaajalle suosittelisin antamaan erilaisille papuruoille mahdollisuuden :) Pavut on ekologisia, halpoja, oikeita terveyspommeja ja vieläpä herkullisia! Tomaattinen papukastike (pastan tai perunamuusin kanssa) on meidän yks perusarkiruokia, ja helppo tehdä :)
  Ihan tosi kiva postaus! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon palautteesta <3 ja vinkistä. En oo koskaan tehnyt papuruokia mut nyt pitää kyllä testata.

   Poista
 3. Ikävä kertoa, että suomalaisten osalta ylikulutuspäivä oli jo maalis-huhtikuussa. Koko maailman osalta tilannetta tasoittavat köyhemmät maat, mutta me käytimme osuutemme jo vuoden alussa. Kiitos, että nostit tärkeän aiheen esille! Olen itse siirtynyt jo enemmän zero waste ja kuluttamattomuusblogien äärelle, koska kuluttamiseen perustuvat blogit ovat alkaneet ahdistaa. Niistä voit saada myös hyviä vinkkejä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Esimerkiksi Vuosi ostamatta mitään on hyvä, samoin Grön i Åbo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin on ollut! on kyllä tosi ikävää! Ja ihan mahtavaa kun tulee noita blogeja joista saa itsekin vinkkejä. Tämä aihe on itsellä usein mielessä ja pitäisikin mielestäni enemmän nostaa esille. Kiitos palautteesta ja ihanaa keskiviikkoa!

   Poista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.