13 lokakuuta 2018

RAHA: SIJOITTAMINEN JA SÄÄSTÄMINEN

tänään puhutaan sijoittamisesta ja säästämisestä. Villa H blogi, olohuoneen sisustus
Villa H, eteisen sisustus, sijoittaminen ja raha aiheena
Villa H, olohuoneen sisustus,


Tänään on ollut mielenpäällä raha tai oikeastaan sijoittaminen ja säästäminen. Olen ollut nuoruudesta lähtien säästeliäs. Pienestä pitäen laskin paljon on kertynyt kolikoita possupankkiin. Aloitin kesätyöt 12-vuotiaana. Ensimmäinen työni oli viikko mansikoiden poimimista mansikkatilalla.  Siitä kesä kesältä ”sain ylennyksen” mansikantaimien istutukseen, kitkemiseen ja lopulta torille myyjäksi. Yläasteella vedin 4h-kerhoa kerran viikossa. Lukion aikana olin kesätöissä tehtaassa.  Ja opiskeluaikoina työskentelin kesäisin ABC:llä sekä rakennustyömaalla. Opiskeluaikani rahoitin kesätyörahoilla ja koskaan ei tarvinnut talvea elää pelkällä opintotuella ja syödä pelkkää makaronia. Mietin kyllä joskus että toisaalta olisi kiva elää hetki pelkällä opintotuella. Kokea sekin. Mutta en ole koskaan joutunut mistään luopumaan sen takia että olen käyttänyt rahani järkevästi ja käyttänyt lomani työn tekoon. Päinvastoin, kesätyöt ovat kasvattaneet luonnetta, vastuuta ja ahkeruutta sekä opettaneet työntekoa ja rahankäyttöä.

Villa H, Jonathan Adler dora maar kulho, eteisen sisustus
Villa H, eteinen, itse suunniteltu tapetti


Kannustan aina muita säästämään nuoresta pitäen. Että kannattaa säästää pahanpäivän varalle kuin myös elämää varten. Koska pienistä puroista... Jos esimerkiksi joku kodinkone hajoaa, niin on heti varaa ostaa uusi tilalle. Tai jos sairastuu, niin on varaa mennä lääkäriin jne. Ja säästämään kesätyörahat niin että opiskeluun ei tarvitse nostaa opintolainaa. Ja säästämään vain ihan sitä varten, jos joskus haluaakin lomalle, niin on vara lähteä ilman säästämistä. Ja se on muuten jännä, mitä isommat tulot, niin sitä isommat menot!

Villa H, chihuahua, koiran elämää, olohuone, klassinen sisustus
Villa H, oma tyyli, olohuoneen sisustus, flos ic f2 valaisin, chihuahua


Nyt minua on alkanut kiinnostamaan sijoittaminen muuhunkin kuin asuntoihin (ja käyttötilille säästäminen). Olen lukenut vähän rahasto- sekä osakesijoittamisesta. Toisaalta en ole hirvittävän kiinnostunut seuraamaan osakekursseja jne. Mutta kasvaisiko se into ja kiinnostus sijoittamisen yhteydessä? Nyt nimittäin säästän pankkitililleni, mutta järkevämpää olisi laittaa raha myös töihin. Onko lukijoissa sijoituskonkareita ketkä osaisi neuvoa näissä asioissa? Ja miten te sijoitatte jos sijoitatte?
  
Seuraa Villa H: 

4 kommenttia:

 1. Sama logiikka kuin meillä on teillä! Ei tulisi mieleenkään lähteä lomareissulle ilman, että rahat siihen on kasassa etukäteen. Ja ns. B-tilillä pitää aina olla vararahastoa esim isojen kodinkoneiden hajoamisen varalta.

  Mua ei myöskään kiinnosta osakekurssien seuraaminen, joten rahat makaa vain tilillä kenties odottamassa sitä, että niitä on niin paljon, että riittävät pesämunaksi sijoitusasuntoon. Katsotaan nyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! Täällä just odotellaan korjaajaa astiapesukoneen korjaukseen... vähän liian nopea tiskikoneen täyttäjä rikkoi jouset, heh. Ja yrittäjänä kun ei tiedä onko kuukauden päästä töitä niin on pakko olla puskuria tilillä sen verran että hiljaisempi työjakso ei tunnu.

   Ja joo, en minäkään ole innostunut siitä... joten ehkä samalla keinoin säästetään täälläkin jatkossa.

   Poista
 2. En itseäni konkariksi kutsuisi (itse olen todennut että rahat eivät tilillä pysy, vaan ne on pakko "sitoa jonnekin"), mutta viimeisen kymmenen vuoden on/off-rahastosijoittajana...
  1) Jos ei sijoitusasioita hirveästi halua seurata, niin rahastot on hyvä tapa saada "säästöt töihin". Ja ei mitkä tahansa rahstot, vaan matalakuluiset indeksirahastot. Itse käytän ETF:iä (ostot/myynnit kuten osakkeissa, mutta hajautuksen voi tehdä esim koko indeksiin) ja Nordnetin Superrahastoja (näissä kulut 0%, koska osakevälittäjä Nordnet ainakin toistaiseksi kokee nämä markkinoinnikseen).
  2) Sanovat että tärkeintä on aloittaa ja olla markkinalla, mutta just nyt saattaa olla huono aika. Tai sitten ei kun kurssit ovat tiputelleet nyt reilun viikon verran. Kukaa tietää? Ajallisella hajauttamisella (eli esim. kk-säästösopimus) tappiot eivät ihan mahdottomiksi varmaan nouse.
  Aiemmin mainitulla Nordnetilla on hyviä nettikoulutuksia asioista. Tämähän on melkein mainos (mutta ei ole, vaan Nordnetin niche nimenomaan on piensijoittajat, siksi monen suosima).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia hyvästä kommentista! Taidan nyt kyllä perehtyä tuohon Nordnettiin, kuulostaa siltä että tämä rahastosijoitus olisi enemmän mun juttu.

   Poista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.