25 syyskuuta 2022

MISTÄ SÄÄSTÄÄ KUN HINNAT NOUSEE?

 


Mistä säästää kun niin ruuan kuin asumisen hinnat nousee, vai voiko enää mistään säästää? Miten muuttaa kuluttamista vai onko sille edes tarvetta? Välillä on minusta hyvä pysähtyä miettimään mihin rahaa käyttää ja mikä on turhaa, vaikkei olisikaan pakollista tarvetta säästää rahaa. Ylipäätänsä kuluttamisen vähentäminen on minusta tervettä.

 Meillä on omakotitalossamme suora sähkölämmitys ja olemme alusta alkaen lämmittäneet takkaa paljon, talvisin joka päivä ihan vain säästäen näin sähkössä. Meillä on onneksi kohtuullinen sähkönhinta vielä 1,5 vuotta eteenpäin, mutta silti minusta on kiva miettiä miten sitä sähkönkulutusta voisi vielä pienentää, vai pystyykö edes? Meillä on peruslämpö ollut aina sen verran matala, +19,5, ettei sitä ehkä enää kärsi pudottaa. Kesähelteillä meillä ei saunottu ja saunaa ei ole sitten kesäkuun lämmitetty, koska meillä ei tällä hetkellä voi koko perhe saunoa tapaturmasta johtuen niin vielä ei ole saunomiskautta aloitettu. Mutta, jos aiemmin saunoimme ainakin 3 kertaa viikossa, luulen että jatkossa saunomme kerran viikossa ja pidetään huoli siitä, ettei sauna ole turhaan päällä.

 


Vaatteita meillä ostetaan vain tarpeeseen ja ulkona käymme syömässä todella harvoin, yleensä vain matkoilla. Mutta toisaalta, välillä on kiva piristää arkea ihan vain menemällä ravintolaan syömään, joten tätä jatkamme edelleenkin, harvinaista kun se meillä on.

 


Ruokaostokset taitaa sähkönkulutuksen lisäksi olla se toinen missä voi säästää. Meillä käydään ruokakaupassa yleensä kerran viikossa. Kesällä viikon ruokaostoksiin hupeni helposti 175 e, kun tuli ostettua herkkuja, vichyvettä, jäätelöä yms. Ja juurikin kaikki herkut on niitä ylimääräisiä ja ison menoerän ruokaostoksiin tekeviä tuotteita.  Nyt syksyllä viikkoruokaostosten kuitin summa on vaihdellut 60-100 e. Ja meillä on onneksi koko perhe tarkka siitä ettei ruokahävikkiä synny.

 


Koska meidän kulutustottumukset ovat maltilliset jo valmiiksi, niin aika normaaliin tapaan eletään jatkossakin. Luulen että talvella mennään lomamatkalle entiseen tapaan, mitä tehtiin ennen korona-aikaa. 

 


Ja sitten muutama esimerkki missä säästän huomaamatta: esimerkiksi en yleensä koskaan käy kahviloissa, kampaajalla olen käynyt viimeksi 14 vuotta sitten hääkampauksen tekemässä (muuten leikkaan hiukseni itse), leikkokukkia ostan nykyisin todella harvoin.

 


Näitä on kyllä hyvä pysähtyä välillä miettimään ja haastaa itseään miten voisi elää järkevämmin.

 

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.