25 elokuuta 2023

MITÄ OMAKOTITALOSSA ASUMINEN MAKSAA?

 


Eilen järjestelin laskuja kansioon ja innostuin laskemaan mitä omakotitalossa asuminen maksaa?

Asutaan omakotitalossa vuokratontilla ja omakotitalomme huoneistoala on 117 m2 ja kerrosala 188 m2, josta autotallissa ei ole lämmitystä (37 m2) eli lämmitettävä kerrosala on 151 m2. Lämmitysjärjestelmänä meillä on suora sähkölämmitys vesikiertoisella lattialämmityksellä sekä sitten apuna Tiilerin takka mitä lämmitetään talvisin noin kahden päivän välein, kovilla pakkasilla päivittäin. Sähkönkulutuksemme perusteella ei ole tarpeen miettiä minun mielestäni muuta lämmitysjärjestelmää.  

 

 

Asumiskustannuksiin voi vaikuttaa lämmitysmuodolla, sisälämpötilan laskemisella tai nostamisella, takan lämmityksellä, miten pitkään suihkussa oleskelee ja miten kuumaa vettä käyttää, miten usein poreammetta käytetään (meillä A käy ammeessa usein, mutta vettä laitetaan aina ehkä kolmas osa), miten usein saunotaan jne. Me saunottiin ennen noin joka toinen päivä, mutta sitten viime syksynä P:n käsi oli paketissa ja samaan aikoihin saunaan vaihdettiin seinäpaneelit ja uusittiin lauteet, niin saunominen jäi. Nykyään ehkä kerran viikossa ja kesäisin vielä harvemmin.

 

 

Kiinteät kustannukset:

Kiinteistövero: noin 400 e/vuosi

Tontin vuokra: 1189,72 e/vuosi

Vakuutus: noin 400 e/vuosi

 


 

käyttökustannukset:

Sähkö:

Meillä kului vuoden aikana sähköä 10268,29 kWh. Ja vuosia meillä on keskimäärin ollut noin 7–8 snt/kWh hinta. Sisälämpötilan olen säätänyt noin 20 asteeseen ja sitten takalla saa lisää lämpöä oleskelutiloihin. Meillä oli pörssisähkö 2021 joulukuulle asti, mutta silloin sähkönhinta nousi yhtäkkiä ja saatiin vaihdettua kiinteään hintaan kahden vuoden määräaikaisella sopimuksella, joka on nyt joulukuulle saakka.  Vuoden aikana sähkölaskuihin on mennyt 1461,25 e.

Jätehuolto:

Meillä on biokimppa kolmen naapurin kanssa yhdessä ja tyhjennys bioastialla kahden viikon välein. Jäteastian (240 l) tyhjennys on 8 viikon välein ja silloinkin jäteastia saattaa olla vain puolilleen. Jätemaksut vuodessa on 166,85 e.

Vesi: 

Meillä on kunnallinen vesihuolto, vesilaskut on 552,65 e/vuosi

 Huoltokustannukset:

Nuohous: 74,40 e / vuosi

Rakennusvuodesta on nyt 11 vuotta ja ensi kesänä meillä on edessä katon puhdistus, ehkä teetätetään tämä. Lisäksi meillä on ollut jo vuosien aikana keittiön välitilan laatoitus, vessan kaapin vaihtoa, uudet altaat ja hanat sekä saunan uusiminen. Joten huoltokustannuksia on syntynyt vuosien varrella.

 

 


Kustannukset yhteensä:

Omakotitalon asumiskustannukset meillä on 4244,87 e vuodessa eli noin 354 e kuukaudessa.

7 kommenttia:

 1. Kiitos, tämä oli kiinnostavaa. Me asumme 105 neliön rivitaloasunnossa, ja asumiskustannuksemme ovat suuremmat kuin teillä. Taloyhtiössä asuminen tulee kalliiksi, ja yhtiövastike vain nousee vuosi vuodelta. Mies on yrittänyt vakuutella,, että omakotitalossa olisi edullisempaa - ehkä nyt alan pikkuhiljaa uskoa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jätit kommenttia, ja siis luulin itsekin että enemmän menee asumiseen rahaa, mutta laskemallahan se selvisi :). Ja siis sehän on sitten talon koosta, pihasta ja käyttäjästä kiinni paljon sitä rahaa saa asumiseen kulumaan. Meinasin laskea vielä mukaan ilmanvaihtokoneen suodattimet, mitä vaihdetaan pari kertaa vuodessa, mutta sitten taas mukaan voisi laskea pihaan liittyvää jne, mutta nämä kaikkihan riippuu mitä sinne pihalle laittaa ja minkä kokoinen se on. Ja ne huollot, kun pitää kodista huolta jatkuvasti, niin ei kasaannu sitä korjaus- ja huoltovelkaa sitten yhteen kertaan. Jossain vaiheessa on huoltomaalaus seinille ja ensi kesänä kattoon pitää laittaa sammaleenpoistoaine tms jne. Mutta näitä samoja kustannuksiahan tulee myös taloyhtiössä, joskus maksetaan suurempaa vastiketta kun on joku korjaus tulossa/menossa.

   Poista
 2. Tämä oli tosi kiva ja tärkeä postaus! 😍Edelliseen kommentoijaan haluan sen verran sanoa, että tässä näkyy vain ns. peruskoulut vuodessa - ei huoltoja tai sitä, että omakotiasukas maksaa kokonaan itse, kun lämmityslaite, ilmanvaihtokone tms hajoaa. Asutaan varsinas-suomessa ja laskettiin, että 2018 valmistuneen omakotitalomme "vastike" on meillä noin 500€ kuukaudessa. Myös pihan huoltoon (lannoitteet, ruohonleikkurit huoltoineen) menee vuosittain rahaa. Tämä siis vain muistutuksena okt-elämästä haaveileville. Itse ajattelen, että omakotitalossa asuminen on edullisempaa, kun osaa ja on valmis itse tekemään huolto/korjaustyöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihana kuulla! Ja totta, pihaan menee joka kesä kalkkia ja lannoitetta, joihin menee se 50 e ja sitten ilmanvaihtokoneen suodattimet pitää vaihtaa pari kertaa vuodessa ja ne maksaa jotain. Nyt me ollaan hankkimassa robottiruohonleikkuria ja siihen menee reilu 2000 e, viime kesänä pensasleikkuri jne. Ja kodin huolto- ja korjaustöitä kannattaa tehdä jatkuvasti ettei kerry sitten korjausvelkaa yhteen kasaan.

   Poista
 3. *peruskulut, ei peruskoulut 😅

  VastaaPoista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta omakotitalossa asumisen kustannuksista. Kerrostalossakin kiinteistönhuolto toki maksaa. Usein lasku on osa vastiketta tai vuokraa, toisin kuin omakotitalossa asuessa, jossa kustannusrakenne ja mistä kustannukset muodostuvat on ehkä helpompi hahmottaa. https://www.kiinteistonhoitovaris.fi/kiinteistohuolto

  VastaaPoista
 5. Meillä on lämmitettävää pinta-alaa 160m2.Talossa maalämpö ja aurinkopaneelit.Tontti on oma.Olen koko asumisen ajan pitänyt exceliä talon menoista.Vaihdettiin aikoinaan kaukolämmöstä maalämpöön,mikä osoittautui taloudellisesti järkeväksi.Maalämpö maksanut itsensä takaisin verrattuna siihen jos oltaisii lämmönvaihdinremontti tehty silloiseen järjestelmään.Viime vuonna talon lämmitykseen ja käyttösähköihin sekä sähkönsiirtoon meni yhteensä 420euroa eli todella halvalla päästään.Maalämpö ja paneelit tuovat niin hyvin säästöä yhdessä.Nyt talon menot viime vuonna 2023 olivat sisältäen kaikki (kikut ja mukut) piirun verran alle 3000e/vuosi.Kunhan nämä energianhinnat tästä kasvavat ja naapureiden tonttivuokrat nousevat,niin meillä on asuminen puolet halvempaa mitä naapureilla-kiitos huolellisen suunnittelun ja laskennan.

  VastaaPoista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.