12 heinäkuuta 2020

YRITTÄJÄ-ÄITIYS JA RAHA


 Kaupallinen yhteistyö, Sortter

Villa H, raha, äitiys, yrittäjyys, yrittäjä-äiti


Miten rahoittaa yrittäjänä äitiysloma? Entä, kun kaikki hankinnat tulevat kuukauden aikana tehtäväksi ja päälle hakumatkakulut?

Sillä mitään en osannut hankkia adoptio-odottajana etukäteen valmiiksi. Koska mikään ei ole varmaa, ennen kuin se lapsiesitys on oikeasti tullut. Ja koska ei ollut tietoa minkä ikäinen lapsi olisi jne.  Kun meidän paperit lähti Etelä-Afrikkaan nostin samoihin aikoihin YELiä hieman suuremmaksi, niin että saisin vanhempainvapaalla noin 1000 e tilille vanhempainpäivärahaa. Ajattelin että sillä maksaa perusmenot säästöjen lisäksi, jos töitä en pysty tekemään lapsen kanssa.


Villa H, raha, äitiys, yrittäjyys, yrittäjä-äiti, adoptio
 

Joka tapauksessa, en halunnut lopettaa töitten tekemistä kokonaan, sillä hieman pelkäsin sitä, onko vuoden päästä enää asiakkaita jos lopetan aivan kokonaan. Ja meillä kaikki meni niin hyvin, että pystyin tekemään sunnuntaisin töitä kotona, mieheni ollessa neidin kanssa. Mutta, oikeastaan tein töitä vain sen verran, että sain yrityksen kulut hoidettua.


Eli käytännössä hoidin äitiysloman aiemmin kerryttämällä puskurilla. Koska tiesin jossain vaiheessa ehkä jääväni äitiyslomalle, säästin viime vuodet puskuria noin reilu vuoden palkan verran. Olen aina ollut mielestäni aika säästeliäs, vaikka ostankin aina sen mitä haluan. Kun tekee paljon töitä, ei ehdi kuluttamaan, heh. Ja kun ei käy turhaan kaupoilla eikä turhaan selaa nettikauppoja jää ylimääräiset ostokset pois ja rahaa säästyy. Opiskeluaikoinakin tein samalla lailla, kesät kävin töissä ja niillä palkoilla elin talven yli seuraavaan kesään.

Villa H, raha, äitiys, yrittäjyys, yrittäjä-äiti, adoptio


Näin ei tarvinnut stressata raha-asioista lapsiesityksen tultua. Siinä parissa viikossa tilasin tai kävin ostamassa kaikki tarvittavat tarvikkeet kuten matkat, rattaat, sängyn, istuimen autoon, vaatteet, leluja, mukit, tuttipullot, vaipat, ja ruuat… mitä kaikkea sitä tulikaan ostettua, mutta äkkiä se 10 000 e hujahti kaikkeen. 

Villa H, raha, äitiys, yrittäjyys, yrittäjä-äiti, adoptio


Miten vanhempainvapaan jälkeen, kun hoitoraha on noin 340 e?

Meille oli itsestäänselvyys, ettei A mene vielä päiväkotiin, vaan että hoidan A:n kotona omien töitteni ohessa. Nautin todella paljon siitä, että minulla on mahdollisuus yrittäjänä tehdä töitä kotona ja työskennellä osa-aikaisesti lapsen kanssa. Ja koska se Kelalta tuleva hoitoraha on se noin 340 e, ei sillä edes kuukauden ruokaostoksia makseta. Niinpä kulut hoituvat niin puskurilla kuin vähän töitä tekemällä.


Meillä on tavallaan yhteiset rahat, mutta molemmilla on omat tilit ja molemmat maksaa osan laskuista ja omat hankinnat.. Karkeasti meillä menee niin, että mieheni hoitaa ”kiinteät kulut”(sähkö, vesi..) ja minä kaikki muut. Hoidan ruokaostokset ja vaatteet, sisustuksen, koirat yms. Ja en todellakaan voisi jäädä vain kotiin niin että mieheni maksaisi kaiken, sillä olen aina itse hoitanut omat menot ja oman osuuteni ja niin haluan tehdä nytkin.


Villa H, raha, äitiys, yrittäjyys, yrittäjä-äiti, adoptio


Minun vinkkini puskurin kerryttämisen aloittamiseen on käydä ihan ensiksi jo olemassa olevat lainat läpi ja kilpailuttaa ne. Tutustuin yhteistyön merkeissä Sortteriin, joka on suomalainen lainojen vertailupalvelu ja sieltä löytyy myös olemassa olevien lainojen kilpailutus.  Sitten käy läpi menot ja katso onko siellä jotain turhaa mistä voisi karsia.  Ja se että, elä kiertele kaupoissa turhaan, eipähän tule tehtyä mitään heräteostoksia.   Tilaan ruokaostokset kotitoimituksella ja näin ruokakaupan heräteostokset jää kanssa pois ja ruokaostoksiin meneekin nykyään vähemmän rahaa kuin silloin kun kävin vielä kaupassa. Niin ja tietysti se tärkein, säästä ensin ja osta sitten.  Villa H:

6 kommenttia:

 1. Juuri näin, säästä ensi ja osta sitten vasta.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen postaus, ja todella hyvä vinkki tuo, että säästää äitiyslomaa varten etukäteen. Näin yrittäjänä kun täytyy tosiaan miettiä asioita pidemmällä aikavälillä. Omien raha-asioideni hoidossa suureksi avuksi ovat olleet muun muassa tili- ja perintätoimisto, joilta olen saanut tukea haastavammissa paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja joo, meillä kun tämä odotusaika kesti lähes kymmenen vuotta, niin siinä ehti jo aika paljon säästää. Onneksi voi sunnuntaisin työskennellä äitiyslomallakin.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen kirjoitus. Ystäväni on aloitteleva yrittäjä, mutta myös pienen lapsen äiti, joten hän on pohtinut näitä samoja asioita. Lisäksi hän on paljon ottanut selvää asioista jotka liittyvät veroihin, tilintarkastukseen, kirjanpitoon yms. Mielenkiinnolla olen seurannut sivusta. Tuo etukäteen säästäminen on varmasti fiksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jätit kommenttia! Yrittäjänä joutuu kyllä enemmän miettiä näitä, meillä tosin odotusaika oli niin pitkä että huomaamatta tuli säästettyä niin että voin tehdä siihen asti vähemmän töitä kun A lähtee kouluun. Mulla on nyt noin 10 vuotta yrittäjyyttä takana, kirjanpitäjä on kyllä niin ihana kun voi aina kysyä jos jokin askarruttaa.

   Poista


Kiitos kommentistasi ♥ Villa H –blogiini. Jos sinulla on postaustoiveita, niin otan niitä mielelläni vastaan.