Olen
aiemmin kirjoittanutkin muutamaan otteeseen ettei meillä tule juuri lainkaan
ruokahävikkiä. Tänä vuonna ajattelin pistää hieman paremmaksi ja saada
ruokahävikin lähelle 0. Mitkä on minun vinkkini ruokahävikin vähentämisessä?
Pakastaminen
Ensimmäinen vinkkini on pakastaminen.
Emme syö esimerkiksi leipää päivittäin. Siksi pakastan leipäpaketin heti
ostettua. Syömme leipää silloin kun se tuoreena ostetaan ja loput laitan pakkaseen.
Samoin jos ostan pari pakettia jauhelihaa, laitan toisen suoraan pakkaseen ja
toisen käytän muutaman päivän sisällä.
Laatikkoruokia
tehdessä laitan myös osan suoraan pakkaseen lasisiin annosrasioihin joita
mieheni on helppo ottaa töihin evääksi. Ruokaa jota ei voi pakastaa, tehdään
vain sen verran mitä syödään siltä istumalta tai sitten niin, että sitä riittää
seuraavaksi päiväksi töihin.
Osta vain sitä mitä syöt
Osta
vain sitä mitä syöt, ei heräteostoksia ruokakaupassakaan. Meillä ennen hävikkiin meni oikeastaan
vain ja ainoastaan salaattitarpeita. Joten nykyään en osta oikeastaan koskaan
salaattia, kurkkua tai tomaattia jne. Silloin tällöin ostan ruuaksi valmiin
salaatin, näin annos tulee syötyä kerralla ja jääkaappiin ei jää mitään
pilaantumaan. Tai jos haluan tehdä ruokaisan salaatin ruuaksi, ostan tarpeita
sen verran mitä menee kerralla. Me syömme kasviksia sitäkin enemmän,
koska ne säilyvät niin paljon paremmin.
Puhdas ja siisti jääkaappi
Kun
kaikella on oma paikkansa jääkaapissa, niin silloin sieltä näkee yhdellä silmäyksellä
mikä on loppu ja mikä ei. Siivosin juuri jääkaapin ja rakastan sitä näkyä kuin
jääkaappi on vain puolillaan täynnä ja hyllyt kiiltää. Mitä meiltä sitten
yleensä jääkaapista löytyy?
Perunoita,
porkkanoita, bataattia, maitoa, kauramaitoa, juusto, voi, hillopurkki,
tomaattimurskaa, ananasta, tonnikalaa, suolakurkkuja, päärynöitä, kermaa,
kokista, sitruunoita, appelsiineja, banaaneja, juustoraastetta, ketsuppia,
majoneesia, sinappia, kananmunia, kaurajogurttia ja muutama purkkijogurtti sekä
inkiväärimehua.
Kuiva-ainekaappiin vain tarvittavat
Kuiva-aineisiin
soveltuu pitkälti samat jutut kuin jääkaapin sisältööm. Kun on siistit, puhtaat ja
järjestyksessä olevat hyllyt (eikä tavaraa pursuava kaappi), niin kaapista
löytää tarvittavat aineet paremmin. Älä osta mitään turhaa, vain sitä mitä
syöt ja tarvitset ruuan laittoon tai leivontaan. Erikoiset jutut jäävät aina käyttämättä. On myös järkevämpää välillä
ostaa ne valmiit pullat kuin leipoa itse.
Minulla
ei ole nimittäin varaa laittaa rahaa roskiin ja sitä paitsi keksin rahalle
muutakin menoa kuin hävikki ja se mikä tärkeintä, luonto kiittää.
Seuraa Villa H: