29 syyskuuta 2022

MAIDOTON SIENI-PERUNAPIIRAKKA

 


Tästä tulee resepti nopeaan, helppoon ja maidottomaan sieni-peruna piirakkaan. Pohjana käytin valmista rukiista piirakkataikinaa.

Täyte:

sieniä, käytin tatteja

sipuli

perunasiivut raakana, noin 1 peruna

suolaa

mustapippuria

3 kananmunaa

2 dl kaurakermaa

 


Paista pussillinen tattikuutioita pannulla ja kun ylimääräinen neste on sienistä poistunut, lisää rasvaa ja sipulikuutiot. Paista niin kauan kuin tykkäät sieniä paistaa ja mausta suolalla.

Paista ensiksi pohjaa 10 min uunissa ja sen jälkeen lisää pohjan päälle ensiksi sieni-sipulipaistos ja sitten päälle perunasiivuja ja lopuksi muna-maito, johon laitoin mausteeksi suolaa ja mustapippuria.

Ja sitten takaisin uuniin noin 30 minuutiksi.

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin

25 syyskuuta 2022

MISTÄ SÄÄSTÄÄ KUN HINNAT NOUSEE?

 


Mistä säästää kun niin ruuan kuin asumisen hinnat nousee, vai voiko enää mistään säästää? Miten muuttaa kuluttamista vai onko sille edes tarvetta? Välillä on minusta hyvä pysähtyä miettimään mihin rahaa käyttää ja mikä on turhaa, vaikkei olisikaan pakollista tarvetta säästää rahaa. Ylipäätänsä kuluttamisen vähentäminen on minusta tervettä.

 Meillä on omakotitalossamme suora sähkölämmitys ja olemme alusta alkaen lämmittäneet takkaa paljon, talvisin joka päivä ihan vain säästäen näin sähkössä. Meillä on onneksi kohtuullinen sähkönhinta vielä 1,5 vuotta eteenpäin, mutta silti minusta on kiva miettiä miten sitä sähkönkulutusta voisi vielä pienentää, vai pystyykö edes? Meillä on peruslämpö ollut aina sen verran matala, +19,5, ettei sitä ehkä enää kärsi pudottaa. Kesähelteillä meillä ei saunottu ja saunaa ei ole sitten kesäkuun lämmitetty, koska meillä ei tällä hetkellä voi koko perhe saunoa tapaturmasta johtuen niin vielä ei ole saunomiskautta aloitettu. Mutta, jos aiemmin saunoimme ainakin 3 kertaa viikossa, luulen että jatkossa saunomme kerran viikossa ja pidetään huoli siitä, ettei sauna ole turhaan päällä.

 


Vaatteita meillä ostetaan vain tarpeeseen ja ulkona käymme syömässä todella harvoin, yleensä vain matkoilla. Mutta toisaalta, välillä on kiva piristää arkea ihan vain menemällä ravintolaan syömään, joten tätä jatkamme edelleenkin, harvinaista kun se meillä on.

 


Ruokaostokset taitaa sähkönkulutuksen lisäksi olla se toinen missä voi säästää. Meillä käydään ruokakaupassa yleensä kerran viikossa. Kesällä viikon ruokaostoksiin hupeni helposti 175 e, kun tuli ostettua herkkuja, vichyvettä, jäätelöä yms. Ja juurikin kaikki herkut on niitä ylimääräisiä ja ison menoerän ruokaostoksiin tekeviä tuotteita.  Nyt syksyllä viikkoruokaostosten kuitin summa on vaihdellut 60-100 e. Ja meillä on onneksi koko perhe tarkka siitä ettei ruokahävikkiä synny.

 


Koska meidän kulutustottumukset ovat maltilliset jo valmiiksi, niin aika normaaliin tapaan eletään jatkossakin. Luulen että talvella mennään lomamatkalle entiseen tapaan, mitä tehtiin ennen korona-aikaa. 

 


Ja sitten muutama esimerkki missä säästän huomaamatta: esimerkiksi en yleensä koskaan käy kahviloissa, kampaajalla olen käynyt viimeksi 14 vuotta sitten hääkampauksen tekemässä (muuten leikkaan hiukseni itse), leikkokukkia ostan nykyisin todella harvoin.

 


Näitä on kyllä hyvä pysähtyä välillä miettimään ja haastaa itseään miten voisi elää järkevämmin.

 

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin

23 syyskuuta 2022

KENKÄ JA TAKKIPÄIVITYKSIÄ SYKSYYN JA TALVEEN

 


Samistelukengät äidille ja tyttärelle syksyyn ja talveen. Kokeiltiin yksi päivä A:n viime talven talvivaatteita josko ne menisi vielä tämän talven, mutta ehei sekä haalari että takki oli liian pienet. Miten lapset kasvavatkin niin silmissä. Talvitakkia käytetään yleensä vain kaupassa ja kylässä käydessä, joten takki saa olla edullisempi. Niinpä taas kurkkasin ensimmäisenä Zaran valikoimaa. Sieltä sitten tilasin takin sekä siistimmät kengät syksyyn ja talveen.

 


Itselle halusin hieman paksummalla pohjalla olevat nilkkurit ja omat kengät tilasin Zalandolta. Kengät on mun mielestä housujen lisäksi hankala tilata, mutta onneksi sattui kerralla oikean kokoiset. 

 


Tänään sitten tilasin A:lle vielä toppahaalarin talveksi, mieluista ei meinannut löytyä alkuun. Tai ehkä A:lle olisi kelvannut joku mitä olisin näyttänyt, mutta minulle mieleistä ei oikein mistään meinannut löytyä. Lopulta sitten tilattiin molempien mieleen oleva haalari, että on sitten varmasti ulkovaatteet valmiina kun pakkaset tulee. Tykkään varautua aina etukäteen lapsen pukeutumisessa.

 

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin

18 syyskuuta 2022

RAHIN UUDISTUS

 


Ennen ja jälkeen kuvat rahista. Rahin pitkät langat ja sävy riiteli minusta meidän olohuoneen taljamaisen maton kanssa, joten halusin uudistaa sitä koska ennemmin muokkaan jo olemassa olevia kalusteita kun lähden ostamaan uutta.

 

Just nyt vihreä tuntui inspiroivalta ja sopivalta sävyltä meidän vaaleaan olohuoneeseen, niin lähdin kangaskauppaan etsimään sopivaa kangasta. Ja ihanan samettikankaan löysinkin. Samalla otin myös ompelun, koska en niin paljon luota omiin ompelutaitoihin. Kangas ja ompelu ovat siis Joensuun Verhotalosta, mistä meidän verhotkin on.

 


Rahi on usein koirien petinä ja nyt A:n leikkipaikkana, kun hän leikkii olohuoneessa leikkiä, että matto on laavaa.

 


Ja aikamoinen pastillikarkki rahista tuli vai mitä? Tuo sävy on minusta niin kaunis ja käy ihanasti olohuoneessa oleviin viherkasveihin. (Lisäsin nurkkaan vielä toisen viherkasvin rykelmäksi kuvanoton jälkeen).

 

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin

12 syyskuuta 2022

ETEISEN KAAPIT JÄRJESTYKSEEN

 Kesäkengät ja -asusteet ylähyllylle ja syys- ja talviasusteet esille, samalla tuli järjesteltyä ja siivottua eteisen kaapit.

 


Parasta on muuten se, kun sain koirantarvikekorin eteisen lattialta kaappiin, kun aiemmin ei sinne sopinut, ja vielä muutaman tyhjän hyllyn. Miten sitä aina onnistuu täyttämään kaappia turhalla tavaralla ja muutamalla ylimääräisellä kenkäparilla?

 


Meillä sopii kaikki erikausien vaatteet samaan aikaan kaappiin. Osa asusteista ja kengät ovat ylähyllyllä laatikossa säilössä silloin kun niille ei ole käyttöä. Samoin osa takeista ja toppahousuista on hyllyllä kesänajan, osa on vuodenajasta riippumatta henkareissa.

 


Eteisen kaapissa ylähyllyllä on myös laatikossa lahjapusseja ja paketointitarvikkeita. Lisäksi valkoisissa laatikoissa on niin koirantarvikkeita ja herkkuja kuin myös kengänhoitotarvikkeet, sateenvarjot ja tarrarullat. Sellaista mitä matkaan saattaa tarvita kun kotoa lähtee.

 

Kannelliset laatikot on Ikean kuggis-säilytyslaatikoita ja kannettomat laatikot on Jyskistä.

 


Nyt sitten seuraavaksi makuuhuoneen kaapiston kimppuun, yllättävän paljon sitä kertyy pölyä hyllyille, niin saa samalla raikkautta kaappiin kun siivoa ja järjestelee.

 

Villa H:

Facebook, Instagram, Pinterest, Bloglovin